НОВИНИ

11-09-2023

Національний академічний Молодий Театр "Кролик Гарві"

Кролик віри та надії 

 

“Кролик Гарві” – прем’єра Молодого театру режисера Андрія Білоуса, що народилася у 2023 році, в самий розпал повномасштабного вторгнення росії в Україну. Вона звучить, як потужний меседж про збереження дитячої фантазії і уяви в дорослому житті. Про те, що часто наша індивідуальність і ненормальність роблять нас унікальними. Про те, що важливо бути вірним собі і не давати стереотипам визначати, що є "нормальним", а що ні. Та і чи потрібно бути нормальним взагалі? 

Головний герой вистави – Елвуд (Олексій Вертинський), дорослий чоловік, що має уявного (чи ні) друга – кролика Гарві (Сергій Пащенко). Він розповідає йому про свої мрії, переживання, ділиться з ним своїми роздумами. Кролик усюди супроводжує Елвуда, а той в свою чергу дуже хоче, аби всі люди навколо познайомилися з його найкращим другом. Таким чином Елвуд хоче наділити цей світ добром, надією та вірою. Кролик Гарві є символом саме віри та надії у щось хороше, у те,  що наш світ складається не тільки зі зла. Надія відноситься до віри в краще майбутнє і може бути втілена в тому, що люди роблять для досягнення своїх мрій і цілей. Обидва ці образи глибоко укорінені в психології людей і можуть мати велике значення в їхньому житті. Але лише тоді, коли вони будуть дослухатися до себе, а не ховатися за ширму дорослої «нормальності». Адже в дитинстві ми всі розмовляли з іграшками,  вигадували собі друзів та ділилися своєю безпосередністю зі світом. 

Впродовж усієї вистави кролик Гарві стає видимим все більшій і більшій кількості персонажів. Відповідно кожен з них поступово впускає надію в своє серце. 

Дуже важливо, що такі вистави створюються у такі важкі для нас, українців, часи. Адже віра і надія потрібні кожному у наш час – і військовим, і цивільним. Саме тому, у фіналі вистави, кролик Гарві, одягнувши військову форму та взявши зброю до лапок, відправився на фронт дарувати надію та сили нашим захисникам.

Автор тексту – Маргарита Ткач, студентка 4 театрознавчого курсу  Національного університету ім. І.Карпенко-Карого.